Hyönteisiä ruokapöytään, ruokahyönteisten kasvattaminen ja jalostaminen elintarvikkeeksi

Ajankohta: 

Syyskurssi Ammattiopisto Liviassa alkaa 25.10.2018

Kurssi toteutetaan ajalla 25.10 – 13.12.2018 Maaseutuopisto Tuorlassa (Tuorlantie 1, 21500 Piikkiö). Teoriaosuudet pidetään koulurakennuksen auditoriossa 2. krs. ja käytännön harjoitteet sirkkafarmilla Tuorlan navettarakennuksessa tai luontopajalla.

Hyönteisruoka on tämän hetken kiinnostavin ruokailmiö, jossa Suomi kulkee kehityksen kärjessä. Hyönteisruuan kasvu kohti arkipäivän vaihtoehtoa mahdollistaa kokonaan uuden elinkeinon hyönteisten tuottajana. Syksyllä alkava kurssi seuraa Livian keväällä järjestämää Suomen ensimmäistä hyönteisalan koulutusta.

Ammattiopisto Livian lyhytkurssilla opit perusteet tavallisimpien ruokahyönteisten, toukkien ja sirkkojen kasvatukseen sekä hyönteisten turvalliseen käyttöön elintarvikkeena. Teorialuentojen lisäksi kurssi sisältää kolme iltaa käytännön harjoituksia Livian omalla sirkkafarmilla ja opetuskeittiössä.

Kurssin kouluttaja Jaakko Korpela on työskennellyt hyönteisruoan pioneerina vuodesta 2009. Hän johti Turun yliopiston tekemää Hyönteiset ruokaketjussa -tutkimusta ja on myös hyönteisalan yrityksen EntoCuben perustajia.

Kurssin aikataulu ja sisältö

Torstai 25.10   kello 17-21 HYÖNTEISRUOKAA

  • Ruokahyönteiset – lajit, ominaisuudet ja käyttö elintarvikkeena
  • Ruokahyönteisten kasvattaminen
  • Lainsäädäntöpäivitys ja viranomaisohjeet alkutuotantoon
  • + Tutustuminen Tuorlan sirkkafarmille

Torstai 1.11  kello 17-21 HYÖNTEISFARMAUS

  • Sirkka ja jauhopukki – olosuhteet, ruokinta ja kasvatuksen vaiheet
  • Hyönteisfarmin perustaminen – harrastus vs. kaupallinen kasvatus
  • Alkutuotannon vaatimukset ja kirjanpito

Torstai 8.11  kello 17-21 JATKOJALOSTUS JA HYGIENIA

  • Hyönteisten jalostaminen elintarvikekäyttöön
  • Hygienian hallinta kasvatuksesta jatkojalostukseen
  • Hyönteiset eläinrehuna                         

Tiistai 13.11 tai torstai 15.11, kello 17-21 (kurssilaiset jaettuna kahteen ryhmään) KÄYTÄNTÖ 1: TYÖT SIRKKAFARMILLA

Sirkkojen hoito Tuorlan sirkkafarmilla ja tutustuminen jauhopukkien kasvatukseen

Tiistai 27.11 tai torstai 29.11, kello 17-21 (kurssilaiset jaettuna kahteen ryhmään) KÄYTÄNTÖ 2: TYÖT SIRKKAFARMILLA

Sirkkojen hoito Tuorlan sirkkafarmilla

Tiistai 11.12 tai torstai 13.13, kello 17-21 (kurssilaiset jaettuna kahteen ryhmään) KÄYTÄNTÖ 3: JALOSTAMINEN JA VALMISTUS

Luontopajan keittiö

+ MAHDOLLISESTI VIERAILU KAUPALLISELLA SIRKKAFARMILLA (aika tarkentuu kurssin alkaessa)

Ilmoittautuminen: 

Ilmoittautumiset 30.9.2018 mennessä linkistä: https://www.kyselynetti.com/s/10caa5f

Kopioi linkki selaimelle jos se ei muuten aukea.

Paikkoja rajoitetusti, ilmoittaudu pikaisesti. Ilmoittautuminen on sitova. Kurssi toteutuu jos osallistujia vähintään 21 hlö.

Hinta: 

Osallistumismaksu 315 € / hlö (sis. alv. 24%). Maksu veloitetaan ennen kurssin alkua.

Lisätietoja: 

Opettaja Paula Kohijoki, paula.kohijoki@livia.fi, 050 4103 328.


Ammattiopisto Livia © 2018