Tuotannon osaajaksi kalatalousalalle 45 osp, työvoimakoulutus
Haluatko olla osa suomalaista puhtaan ruuan tuotantoa? Haluaisitko työllistyä vesiviljelyn ja kalanjalostuksen sekä -myynnin pariin? Varsinais-Suomen alueelle on kehittymässä puute osaavista sesonkityöntekijöistä. Työllistyminen on alalle hyvää ja osaavia henkilöitä tarvitaan aina!
Tulet työskentelemään kalanviljelylaitoksessa alkutuotantotehtävissä sekä kalanjalostuksen ja -myynnin tehtävissä alan yrityksissä. Työpaikkoja on Turussa, Salossa sekä ympäri Varsinais-Suomea.
Koulutuksen ajankohta ja kesto
Koulutus järjestetään ajalla 15.9.2025 – 31.5.2026.
Koulutuksen kesto on n. 9 kk.
Hakeminen
Haku koulutukseen Työmarkkinatorin sivuilla koulutusnumerolla 726427 viimeistään 8.8.2025.
Hakukelpoisuus ja valintakriteerit
Työvoimakoulutus on suunnattu ensisijaisesti työttömille ja työttömyysuhan alla oleville henkilöille, joilla on työvoimaviranomaisen toteama koulutustarve.
Opiskelu sopii henkilöille, jotka haluavat työllistyä kalatalousalalle. Alan aikaisempaa koulutusta tai työkokemusta ei edellytetä. Opiskelijoilla tulee olla suomen kielen taitoa niin, että hän ymmärtää opettajan ohjeet. Alalla työskentely edellyttää liikuntaesteettömyyttä sekä kykyä oppia uusia asioita.
Hakijat haastatellaan opiskelijavalintavaiheessa. Haastattelut järjestetään 21.8.2025. Valinnat koulutuksiin tehdään hakemusten ja haastattelujen perusteella. Perustele hakemuksesi huolella.
Opiskelijamäärä: 12
Koulutuksen kuvaus ja sisältö
Koulutus toteutetaan päiväopiskeluna, johon sisältyy lähiopetusta ja työssäoppimista. Opetusta on arkipäivisin klo 8.00–16.00. Opiskelu tapahtuu käytännönläheisesti oppilaitoksemme omassa vesiviljelylaitoksessa ja kalanviljelylaitoksessa Paraisilla (Kalakouluntie 72). Teoriaopinnot toteutuvat Ammattiopisto Livian tiloissa Kaarinassa (Tuorlantie 1, Piikkiö).
Koulutuksen tavoitteena on antaa opiskelijoille riittävät perusvalmiudet työskennellä akvaattisessa ruuantuotannossa. Koulutuksen jälkeen opiskelija tuntee elintarvikehygienian perusteet, tuntee kalojen ja äyriäisten erityispiirteet, osaa käsitellä kalaa alkutuotannossa sekä kalanjalostuslaitoksessa. Opiskelija osaa käyttää perämoottorivenettä sekä osaa toimia eri ympäristöissä hygieenisesti ja työturvallisuuden periaatteet huomioiden.
Keskeisenä tavoitteena on mahdollistaa opiskelijan työllistyminen alalle sekä yhdistää opiskelija ja alueen työnantajat.
Koulutus mukailee vesiviljelyn ja kalanjalostuksen sesonkeja:
- syyskuussa opiskellaan vesillä liikkumista, kalojen ruokintaa ja päivittäisiä rutiineja, tuotannollisia kaloja ja äyriäisiä, hygieniapassi
- lokakuussa opiskellaan kalojen siirtoa, alkukäsittelyä ja kalankäsittelyä kalanjalostuslaitoksessa sekä osallistutaan Turun Silakkamarkkinoille
- marraskuussa opiskellaan samoja teemoja sekä toteutetaan työssäoppimiset sekä vesiviljelyssä että kalanjalostuksessa
- joulukuussa opiskellaan kalojen jatkojalostusta sekä myydään omaa tuotantoa Livian Joulutorilla
- tammikuussa suoritetaan, työturvallisuuskortti sekä hätäensiapukoulutus sekä opiskellaan suomen kieltä
- helmi-maaliskuussa jalostetaan kalaa, pakataan ja lähetetään sekä toteutetaan rutiinitöitä koulun vesiviljelylaitoksessa
- huhtikuussa siirretään ja ruokitaan kalaa, hoidetaan poikashautomoa sekä suoritetaan kalanjalostuksen sekä akvaattisen ympäristön näytöt
- toukokuussa opetellaan rokottamaan kalanpoikasia sekä suoritetaan vesiviljelyn näytöt
- kesäkuussa juhlitaan valmistuneita. Todistusten, ruusujen ja stipendien jako kakkukahvien kera.
Lisätietoja
Tiiminvetäjä
Outi Kaski-Laakso
p. 040 584 2981
Koulutussuunnittelija
Pia Suutari
p. 050 462 9129
etunimi.sukunimi(at)livia.fi
Koulutuksen kustannukset opiskelijalle
Koulutus on työvoimakoulutusta ja opiskelijalle maksutonta lukuun ottamatta mahdollisia työelämän lupa- ja korttikoulutuksiin liittyviä viranomaismaksuja. Oppilaitoksessa voi omakustanteisesti majoittua ja ruokailla lähipäivien aikana.
Koulutuspaikka
Kaarina, Tuorlantie 1
Parainen, Kalakouluntie 72