Livia mukana Sitra Labin Luonto osaksi arkea -ohjelmassa

Ammattiopisto Livia on mukana Askelten eväät -tiimissä, joka on valittu mukaan valtakunnalliseen Sitra Labin Luonto osaksi arkea -​ohjelmaan. Sitra Lab etsi maaliskuussa kaikille avoimella haulla monialaisia tiimejä kehittämään ratkaisuja, joilla tuoda luonto lähemmäs ihmisten arkea. Sitra Labissa kokeillaan ja kehitetään käytännön ratkaisuja luonnon kannalta kestävien elämäntapojen edistämiseksi, alueellisen elinvoiman ja paikallisten yhteisöjen vahvistamiseksi. Mukaan valittiin 37:n hakijan joukosta kahdeksan tiimiä, joiden työ on alkanut huhtikuussa. Ohjelma toteutetaan vuoden 2024 huhti-​lokakuun välisenä aikana.

Askelten eväät pohtii lähiluonnon merkitystä nykyihmiselle

Askelten eväät -tiimin idean taustalla on Livian luonto-ohjaajaopiskelija, rovasti Outi Niiniaho. Tiimiin kuuluvat Niiniahon pyhiinvaeltamiseen ja hiljaisuuden retriitteihin liittyviä asiantuntijapalveluita tarjoava yritys Linnankorven Retriitti, toisen livialaisen opiskelijan Jaana Petäjäjoen luontopalveluja tarjoava yritys LuontoRiihi sekä Ammattiopisto Livia ja Pyhiinvaellus Suomi -organisaatio. Pyhiinvaellus Suomi on Suomen evankelisluterilaisen kirkon ja Turun kaupungin yhteishanke, jonka tiimoilta on esimerkiksi perustettu Turun tuomiokirkkoon Suomen ensimmäinen pyhiinvaelluskohde.

– Pyhiinvaellus Suomi on valtakunnallinen organisaatio, joten sen kautta meillä on mahdollisuudet levittää tiimin aikaansaannoksia laajalti. Tiimimme korostaa, että pyhiinvaeltaa voi myös ilman hengellistä viitekehystä. Jokainen vaeltaja määrittelee vaelluksensa sisällön itse ja omista tarpeistaan lähtien, Outi Niiniaho kertoo.

Sitran ohjelman avulla tiimin tavoitteena on saada ihmiset innostumaan lähiluonnossa tapahtuvasta ikivanhasta pyhiinvaellusperinteestä. Tiimi kehittää hyvinvointia tukevia palveluita erityisesti vanhojen pyhiinvaellusreittien varrelle. Näin reittien kulkijoilla on mahdollisuus yhdistää luonnossa vierailu kulttuurihistoriaan, liikkumiseen ja irtiottoon arjesta. Pyhiinvaellus voi olla nykyihmiselle sopiva tapa hengähtää, hidastaa, pohtia elämän tarkoitusta ja tehdä hyvää luonnon kanssa.

– Pyhiinvaeltaminen on nykyään hyvin suosittua, puhutaan jopa aikamme trendistä. Jospa voisimme edes hiukan vaikuttaa ihmisten matkustuskäyttäytymiseen, niin että lentäminen vähenisi, Niiniaho pohtii.

Ammattiopisto Liviassa tiimin työ näkyy opiskelijoille mahdollisuutena osallistua tekemiseen. Projektin on tarkoitus myös kannustaa uskomaan omaan tekemiseen ja omiin mahdollisuuksiin. Tiimi suunnittelee myös kokeilevansa esimerkiksi kävelyn ja siihen liittyvien harjoitteiden avulla opiskelijoiden sitoutumista ja motivoitumista koulunkäymiseen.

– Saimme iloksemme Livian mukaan – kiitos opettajamme Charlotta Hagmanin, joka innostui asiasta. Askelten eväät -tiimi voi toimia esimerkiksi työssäoppimis- tai näyttöpaikkana luonto- ja ympäristöalan opintojen kokonaisuuksissa, Niiniaho suunnittelee.

>> Lue lisää Sitra Lab -​ohjelmasta