Luontokartoittaja, luontoalan erikoisammattitutkinto
Koulutuksen ajankohta ja kesto
Seuraava koulutuksen aloitus ma 24.2.2025. Koulutusohjelma päättyy pe 18.12.2026.
Hakeminen
Alla kootusti hakeutumisvaiheeseen liittyvät tärkeät päivämäärät:
- Hakulinkki kotisivuillamme aukeaa tiistaina 1.10.2024. Hakemuksen jättäminen ei vielä sido Sinua mitenkään. On kuitenkin tärkeää, että täytät hakemuksen huolellisesti ja liität mukaan valokuvat/skannaukset todistuksistasi, sillä hakemusta ei pysty enää muokkaamaan jälkikäteen.
- Hakemuksen jättäneet kutsutaan haastatteluun (Teams -yhteys). Aika sovitaan erikseen hakemuksen jättämisen jälkeen. Haastattelussa käydään läpi hakulomaketta sekä keskustellaan muista mahdollisesti esille nousseista kysymyksistä. Haastatteluun on varattu aikaa n. 30 minuuttia.
- Hakemuksen jättäneet kutsutaan haastattelun lisäksi paikan päälle yhtenä päivänä Livian Tuorlan toimipisteeseen tekemään lajintuntemuksen tasokoe sekä aineistokoe. Koetilaisuuteen ilmoittaudutaan haastattelussa.
- I keskiviikkona 11.12.2024 klo 12.15-14.00
- II keskiviikkona 15.1.2025 klo 12.15-14.00
KASVIT_EAT_Hakeutumisvaiheen lajisto-osaaminen
LINNUT_EAT_Hakeutumisvaiheen lajisto-osaaminen
- Opiskelijavalinnasta ilmoitetaan henkilökohtaisesti sähköpostilla.
- Opiskelupaikan saaneita pyydetään vahvistamaan opiskelupaikkansa pe 24.1.2025 mennessä. Tämä on tärkeää, jotta pääsemme ilmoittamaan mahdollisille varasijalla olijoille mahdollisimman pian vapautuneesta paikasta.
- Opinnot alkavat ma 24.2.2025 klo 12.15 Tuorlan toimipisteessä.
- Koulutusohjelman mukainen arvioitu valmistumispäivämäärä on pe 18.12.2026. Jokaiselle opiskelijalle laaditaan kuitenkin HOKS (=henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma), jossa mm. valmistumisen ajankohtaa on mahdollisuus henkilökohtaistaa.
Mikäli sinulla on alan työpaikka voi tutkinnon suorittaa kokonaan tai osittain oppisopimuskoulutuksena.
Tervetuloa mukaan hakuprosessiin!
Koulutuksen kuvaus ja sisältö
Tutkintokoulutus on suunnattu luontokartoittajan työstä kiinnostuneille aikuisille. Haemme koulutukseen motivoituneita, koulutuksen tavoitteisiin sitoutuneita sekä vahvasti työelämäsuuntautuneita itseohjautuvia tekijöitä.
Koulutus toteutetaan monimuoto-opiskeluna. Ensimmäisenä lukuvuotena lähiopetusjaksoja on 17, toisen lukuvuoden opiskelussa painottuu itsenäisesti tehtävien kartoitustöiden osuus ja lähijaksoja on vähemmän. Monimuotokoulutuksen etäjaksoilla opiskelu muodostuu kartoitustöiden lisäksi itsenäisestä lajintuntemuksen, luontotyyppien, teoreettisen taustan sekä paikkatietojärjestelmien käytön harjoittelusta.
Koulutusohjelma kestää alle kaksi vuotta. Jokaiselle opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (Hoks). Suunnitelmaan luonnostellaan jo opintojen alkuvaiheessa opiskelijan tutkintorakenne sekä henkilökohtainen alustava valmistumispäivä.
Opistomme sijaitsee Kaarinassa monipuolisen luonnon ympäröimänä. Oppimisympäristöinä hyödynnämme monin tavoin saariston ja muun ympäröivän luonnon tarjoamia mahdollisuuksia eri vuodenaikoina sekä teemme yhteistyötä eri yhteistyötahojen kanssa.
Tutkinnon suorittaneen osaaminen
Luonto- ja ympäristöalan erikoisammattitutkinnon suorittanut luontokartoittaja on luontoarvojen ja luonnon monimuotoisuuden erityisasiantuntija. Luontokartoittaja osaa tehdä erilaisia luontoselvityksiä ja luonnonhoidon suunnitelmia sekä raportoida nykytilanteesta ja muutoksista.
Luontokartoittajan työn keskiössä ovat monella tapaa luontoarvot; luontokartoittajat selvittävät esimerkiksi luontokadon tilaa ja tekevät suunnitelmia luonnon hoitamiseksi. Koulutuksessa tärkeitä osa-alueita ovat lajituntemus, luontotyyppien ja erityisesti luontoarvoiltaan arvokkaimpien kohteiden tunnistaminen sekä paikkatiedon kerääminen ja käsittely.
Luontokartoittajan ammatti sopii itsenäiselle tekijälle, joka viihtyy ulkona ja nauttii vuodenaikojen vaihtumisesta. Tehtävä löytää ja tunnistaa luontoarvoja on myös yhteiskunnallisesti tärkeä. Luontokartoittajien työllisyystilanne on tällä hetkellä hyvä, mahdollisia työnantajia ovat mm. valtionhallinto, ELY-keskukset, Metsähallitus sekä konsulttiyritykset. Myös oma yrittäjyys on vaihtoehto. Koulutuksen aikana opiskelijat pääsevät tutustumaan monipuolisten asiantuntijatahojen yhteistyöverkostoihin.
Linkistä katsottavissa n 15 min. mittainen esittely luontokartoittajakoulutuksesta Liviassa. Siitä löytyvät vastaukset myös hakukelpoisuuteen ja valintakriteereihin liittyviin kysymyksiin.
Katso video
Lisätietoja
Lehtori Hanna Jalkanen, 050 355 6444
etunimi.sukunimi(at)livia.fi
Koulutuksen kustannukset opiskelijalle
Koulutus maksaa 350 €. Lisäksi kustannuksia tulee tarvittavista henkilökohtaisista varusteista sekä ammattikirjallisuudesta.
Yksittäisen tutkinnon osan, hinta on 100 € / tutkinnon osa.
Suoraan näyttöihin osallistuminen ilman tutkintokoulutusta on maksutonta.
Koulutuspaikka
Kaarina, Tuorlantie 1
Tutkinnon muodostuminen
Luontokartoittajan erikoisammattitutkinto muodostuu kolmesta pakollisesta ja kahdesta valinnaisesta tutkinnon osasta.
Pakolliset tutkinnon osat:
- Luontoselvitystyön suunnitteleminen
- Luontoselvityksen maastotöiden toteuttaminen
- Luontoselvitysaineiston käsitteleminen ja raportoiminen
Tutkintoon kuuluu kaksi (2) valinnaista tutkinnon osaa, joista vähintään toinen valitaan korista 1.
Kori 1
- Lajistoselvityksen laatiminen
- Luontotyyppiselvityksen laatiminen
Kori 2, josta valitaan 0-1
- Paikkatiedon käsitteleminen ja analysoiminen luontokartoitusalalla
- Yrittäjänä toimiminen luontokartoitusalalla
- Luontovaikutusten arvioinnin tekeminen (Ainoastaan koulutus- tai oppisopimuksella työpaikalla)
- Luonnonhoitosuunnitelman laatiminen