Maatalousalan perustutkinto, maatilatalouden osaamisala, monimuoto

Haaveiletko elämästä maaseudulla, ruoantuottamisesta tai maaseutuyrityksen jatkamisesta?

Monimuotokoulutuksella voit opiskella maatalousalan perustutkinnon joustavasti vaikka muun työn ohessa, sillä lähiopetukseen osallistutaan vain tiettyinä päivinä lukuvuoden aikana. Lisäksi koulutusta toteutetaan alan työpaikoilla ja verkko-opintoina.

Maaseutuyrittäjä pystyy toimimaan nykyaikaisesti maatilatalouden eri ammateissa, kuten maanviljelijänä, tuotantoeläinten hoitajana, maatalouslomittajana, maataloustarvikekaupassa. Maatalousalan perustutkinto tarjoaa edellytykset työskennellä myös erilaisissa lomitus­-, työ­- ja kone­palveluita tarjoavissa yrityksissä tai maisemanhoidon ja uusiutuvan energian palveluiden parissa yrittäjänä tai työntekijänä. Hänellä on edellytykset kehittää itseään ja toimia muuttuvassa toimintaympäristössä.

Koulutuksen ajankohta ja kesto
Seuraava koulutus alkaa elokuussa 2024. Opinnot on mahdollista aloittaa myös sopimuksen mukaan kesken vuotta, voit siis hakeutua opintoihin mihin aikaan vuodesta tahansa.

Lähiopetus järjestetään pääosin joka toinen viikko to-pe klo 8–16. Päivämäärät vaihtelevat henkilökohtaisen suunnitelman ja valittavien opintojen suhteen.

Tutkintokoulutuksen kesto on noin 1,5 – 2 vuotta. Jokaiselle opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma, jonka pohjalta koulutuksen pituus määräytyy.

Voit myös suorittaa haluamiasi tutkinnon osia ja täydentää osaamistasi haluamallasi tavalla. Räätälöimme opinnot juuri opiskelijan tavoitteiden mukaisesti. Esimerkiksi 1-3 tutkinnon osalla saat kelpoisuuden nuorenviljelijän aloitustukeen. Ota rohkeasti yhteyttä kysyäksesi lisää!

Hakeminen
Hae koulutukseen oheisen hakulinkin kautta.

Hakukelpoisuus ja valintakriteerit
Hakijat kutsutaan haastatteluun. Haastatteluaika sovitaan henkilökohtaisesti.

Koulutuksen kuvaus ja sisältö
Monimuoto-opetuksena toteutettava tutkintokoulutus toteutetaan lähijaksoilla, etäjaksoilla sekä työpaikalla järjestettävässä koulutuksessa työelämässä (koulutus- tai oppisopimus). Lähiopetusta järjestetään keskimäärin neljänä päivänä kuukaudessa. Opetukseen osallistutaan oman henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaan.

Koulutus etenee aihekokonaisuuksina. Opetus on käytännönläheistä ja se toteutetaan joko Tuorlan koulutilalla tai koulutussopimuksena alan työpaikoissa. Osaaminen osoitetaan näytöissä.

Maatalousalan perustutkinto muodostuu pakollista opinnoista ja ammatillisista valinnaisopinnoista, lisäksi suoritetaan tutkinnon yleisiä osia kuten kielet ja matematiikka.

Opiskelija valitsee pakollisten opintojen lisäksi ammatillisia opintoja henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaan. Koulutuksesta voi suorittaa myös pelkästään tiettyjä tutkinnon osia, jotka oikeuttavat mm. nuoren viljelijän aloitustukeen.

Koulutuksen voi suorittaa myös oppisopimuskoulutuksena.

Tavoitteet
Koulutuksen tavoitteena on tuottaa vankka perusammattitaito maatilatalouden eri ammateissa työskenteleville. Tutkintokoulutus valmistaa maatalousalan perustutkintoon sekä antaa kelpoisuuden nuorenviljelijän aloitustukeen.

Jatko-opiskelumahdollisuudet
Ammatillinen perustutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden eli opiskelija voi tutkinnon suoritettuaan hakeutua jatkamaan opintojaan ammattikorkeakouluun tai yliopistoon. Ammatillista koulutusta voi myös täydentää ammatti- tai erikoisammattitutkinnolla.

Lisätietoja
Opetutor Tomi Laaksonen, puh. 050 4132597
Opintosihteeri Leena Koli, puh. 050 464 2200

Sähköpostit muotoa etunimi.sukunimi(at)livia.fi

Koulutuksen kustannukset opiskelijalle
Perustutkintokoulutus on maksutonta. Erilaiset viranomaismaksut, kuten korttikoulutusten (työturvallisuus, tieturvallisuus, tulityö, T-luokan ajolupa, yms.), viranomasimaksut eivät sisälly maksuttomaan koulutukseen.

Koulutuspaikka
Kaarina, Tuorlantie 1

Pakolliset tutkinnon osat

Ammatilliset tutkinnon osat 80 osp

 • Toiminta maatalousalalla
 • Luonnonvara-alan yrityksessä toimiminen
 • Maan kasvukunnon ja tuotantoympäristön hoitaminen
 • Maatalousyrittäminen

Yhteiset tutkinnon osat 35 osp, joista 9 osp valinnaisia

 • Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
 • Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
 • Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen vähintään

 

Valinnaiset tutkinnon osat

Ammatilliset tutkinnon osat 65 osp

 • Eläinlajikohtainen tuotanto tai hoitaminen ja hyvinvoinnista huolehtiminen
 • Eläinlajikohtainen hoitaminen ja hyvinvoinnista huolehtiminen
 • Eläinten kuljettaminen
 • Kasvilajikohtainen tuottaminen
 • Luonnonmukainen kasvituotanto
 • Luonnonmukainen kotieläintuotanto
 • Maatalouskoneiden huoltaminen ja korjaaminen
 • Metsien hyödyntäminen
 • Peltokasvien tuottaminen
 • Rakentaminen maaseutuympäristössä
 • Tutkinnon osa muusta ammatillisesta perustutkinnosta, ammattitutkinnosta tai erikoisammattitutkinnosta