Livia ja Witraktor solmivat kumppanuussopimuksen – yhteistyöllä toteutetaan ainutlaatuista maatalousteknologian koulutusta

Ammattiopisto Livia tarjoaa jatkossa maatalousteknologian koulutusta yhdessä maataloustuotteiden tukkukaupan Witraktorin kanssa. Suomessa ainutlaatuinen koulutuksenjärjestäjän ja konekaupan yhteistyössä rakentama maatalousteknologiaan keskittyvä koulutus pyrkii tuomaan monipuolisia osaajia nopeasti teknistyvälle alalle.

Livia ja maatalouskoneiden myyntiin sekä jälkimarkkinointiin keskittynyt Witraktor ovat solmineet kumppanuussopimuksen, jonka myötä Livian maatalouden ensimmäisen vuoden opiskelijat voivat suuntautua maatalousteknologian osaamisalalle ja kehittää osaamistaan alallaan koko kolmivuotisten opintojensa ajan niin Witraktorin korjaamoilla kuin Livian opetusmaatilallakin.

”Uudella laadukkaalla osaamisalalla pyrimme vastaamaan maatalouden tarpeisiin. Yhteistyöllä Witraktorin kanssa varmistamme, että opiskelijoilla on oikeanlaista tulevaisuuden osaamista alalla,” kertoo Livian tekniikan opetuksesta vastaava lehtori Tomi Laaksonen.

Osaamisalan sisällön Livia ja Witraktor ovat rakentaneet yhdessä miettien, miten opiskelija saa mahdollisimman kattavan ja käytännön läheisen kokonaisuuden. Witraktorin asiantuntijat vastaavat osasta opetuksesta ja yrityksen tiloja hyödynnetään opettamisessa.

”Tänä päivänä työnantajat ovat merkittävässä roolissa osaltaan varmistamassa, että osaajia riittää. Olemme erittäin iloisia, että voimme yhteistyöllä Livian kanssa vaikuttaa maatalouden tulevaisuuteen Suomessa,” sanoo Witraktorin jälkimarkkinapäällikkö Rami Rasi, joka on ollut mukana suunnittelemassa koulutusta ja toimii myös kouluttajana osaamisalassa.

Koulutuksen on tarkoitus tuottaa osaajia maatalouteen niin oman tilan pyörittämiseen kuin konemyynnin tai jälkimarkkinoinnin pariin.

”Maatalousteknologian osaamisala sopii niin perusopetuksesta tuleville kuin ammatinvaihtajille. Opinnot saa suoritettua perusopetuspohjaisena noin kahdessa – kolmessa ja ammatinvaihtajana noin vuodessa. Ne toimivat erinomaisena pohjana kaikkeen, mikä liittyy maatalouteen tai teknologiaan,” sanoo Laaksonen.

Osaajia teknistyvälle maatalousalalle

Maatalousteknologian osaamisalan koulutuksessa painotus on nykyisissä koneissa, mutta ennen kaikkea myös tulevaisuuden ratkaisuissa.

”Maatalous ja sen teknologiapuoli menevät valtavaa vauhtia eteenpäin, ja jo viidenkin vuoden päästä tarvitaan hyvin erilaisia osaajia kuin nyt. Koulutus antaa viimeisintä tietoa sekä valmiuksia tulevaisuuden teknologian haltuunottoon,” linjaa Rasi.

Witraktor on John Deere -traktoreiden ja muiden tuotteiden jälleenmyyjä Suomessa, mikä antaa näkymää tulevaisuuden teknologiaan.

”John Deere on monella tavalla edelläkävijä teknologisissa ratkaisuissa ja panostanut siihen 20 vuotta. Yhdysvalloissa on jo autonomisesti ohjautuvia traktoreita, ja uudet teknologiat tulevat lopulta aina Suomeenkin,” Rasi sanoo.

Opinnot kattavat teknologiaosaamisen lisäksi asiakaspalvelun, työturvallisuuden, työhyvinvoinnin ja säädökset muun muassa.

Livian ja Witraktorin yhteistyöllä opiskelijoille helppo reitti työelämään

Tiivis työelämäyhteistyö antaa opiskelijoille mahdollisuuden kasvattaa verkostoja jo opiskeluaikana.

”Työelämälähtöinen koulutus vastaa suoraan työelämän tarpeisiin ja tukee näin työllistymistä. Witraktor on loistava kumppani maatalousteknologian suuntauksessa, koska se pystyy tarjoamaan erilaisia harjoittelupaikkoja ympäri Suomen. Witraktorin toimipisteitä löytyy Vantaalta Ouluun asti, joten koulutusohjelmaan kannattaa hakeutua kauempaakin,” Tomi Laaksonen kertoo.

Witraktor tarjoaa opiskelijoille harjoittelu- ja kesätyömahdollisuuksia esimerkiksi korjaamoilla, varaosapisteillä ja messuilla. Koulutusyhteistyö Livian kanssa koetaan tärkeäksi koko alalle ja sen tulevaisuudelle.

”Haluamme nostaa maatalousalan profiilia, lisätä sen houkuttelevuutta nuorten keskuudessa ja tuoda kiinnostuksen perusasioihin uudella teknologisemmalla kulmalla. Osaamisala on hyvä yhdistelmä maataloutta ja teknologiaa, tulevaisuuden koulutus ehdottomasti,” Rasi summaa.