Opetusmaatila Tuorla Farmin tulevaisuus on teknologiaa

Ammattiopisto Livian opetusmaatilalla otetaan askelia kohti teknologisempaa tulevaisuutta. Kiiresesongiksi peltotöihin on vuokrattu uutta teknologiaa edustava Valtra N174 Direct -traktori, jossa on automaattiohjaus kosketusnäytöllä. N174-malli on nykypäivän vaatimukset täyttävä tehokas automaattivaihteinen traktori, joka on myös Isobus-yhteensopiva.

Isobus-järjestelmällä kytketään nykyaikaisia traktoreita ja maatalouskoneita toisiinsa merkistä riippumatta. Isobus yhdistää traktorin ja työkoneen elektroniikan toisiinsa, mikä mahdollistaa sen, että erimerkkiset koneet ja laitteet ovat yhteensopivia viestiliikenteen ja liittimien osalta.

Tuorla Farmilla vuokrakäytössä olevaan Valtraan yhdistetään Minun maatilani -palvelusta Wisu Smart Farmingin kautta työtiedostot, kuten peruslohkojen rajat. Tämän avulla laaditaan työkartta ja suunnitellaan lohkon muokkaus automaattiohjauksen avulla.

Opetusmaatilan tilanhoitaja Tuomo Virta kehuu yhteistyötä Agco Suomen Turun toimipisteen Marko Alavan kanssa toimivaksi ja korostaa teknologiatason kehittämisen tärkeyttä oppilaitoksessa:

– Arkipäiväisissä käytännön työtehtävissä on tärkeää ottaa teknologia mukaan, koska se on iso osa tulevaisuuttaa, täsmäviljelyä ja sitä kautta myös ekologisuutta ja ympäristöystävällisyyttä. Teknologisia toimintatapoja kehittäessä niin opiskelijat kuin henkilökuntakin pääsevät haastamaan osaamistaan sopivasti, mikä taas lisää opiskelun ja työn kiinnostavuutta, toteaa tilanhoitaja Virta.

Opetusmaailmassa tutustuminen erilaisiin maatalouden teknologisiin ratkaisuihin on ensiarvoisen tärkeää ennen kaikkea opiskelijoiden tulevaisuutta silmällä pitäen.

– Meillä on Liviassa upea toimintaympäristö ja mahdollisuudet koekäyttää erilaisia sovelluksia, koneita ja traktoreita sekä testata niiden soveltuvuutta opetuskäyttöön. Eikä unohdeta tehokasta peltotyöskentelyä, jonka teknologia ja esimerkiksi automaattiohjaus mahdollistavat, Virta jatkaa.

Livian opetusmaatilalla kaikki opiskelijat pääsevät harjoittamaan maatalouden taitojaan käytännössä aidolla maatilalla. Kaikkien opiskelijoiden tasapuolinen oppiminen ja muun muassa teknologian käyttötaidon kehittäminen on koko maataloustiimin prioriteettilistan kärjessä.

Lähitulevaisuudessa Livian opetusmaatilalle hankitaan leasing-sopimuksella Isobus-yhteensopiva traktori ja kasvinsuojeluruisku sekä pohditaan vaihtoehtoja erilaisista Isobus-pintalevittimistä.