Onnea Taitajille!

Livian opiskelijat kantoivat jälleen mitalit kotiin valtakunnallisista ammattitaidon SM-kilpailuista. Taitaja2024 kisattiin tällä kertaa Kuopiossa 20.-23.5.2024. Taitaja on Suomen suurin ammatillisen koulutuksen tapahtuma.

Livian opiskelijat olivat mukana finaaleissa kahdessa lajissa, viherrakentamisessa ja eläintenhoidossa. Molemmista lajeista saatiin myös mitaleja. Viherrakentamisen voiton nappasi Heidi Leskelä ja pronssille tuli Veera Vesalainen. Eläintenhoidon lajissa pronssille kiri Jutta Juvankoski. Eläintenhoidon finaalissa kisasi yhteensä neljä Livian opiskelijaa, joista Wilhelmiina Koivunen oli 4., Ronia Tammelin 6. ja Pihla Jokinen 7.

”Uskomaton fiilis! On yhtä aikaa epäuskoinen olo menestyksestä että tyhjä olo, kun kisat ovat ohi. Tämä oli yhteensä yli puolen vuoden rutistus kun ensin treenattiin semifinaaleihin ja sitten finaaleihin,” Heidi ja Veera kertovat kisojen jälkeen. ”Kisat olivat todella opettavainen kokemus. Uskon, että tästä on hyötyä jatkossakin kun pääsi työskentelemään kisatilanteessa paineen alla. Kisatilanteet olivat todella opettavaisia. Iso kiitos opettajille ja ohjaajille hyvästä työstä ja tsemppaamisesta!”

Kisaajilla oli mukana valmennusjoukko Livian henkilökuntaa. Tukijoukkoja kisat jännittävät kenties vielä enemmän kuin itse kilpailijoita. Viheralan tiiminvetäjä Hannu Haapamäki kertasikin kisojen jälkeen, että sydän oli lähellä pettää useasti:

”Siinä hiki nousi pintaan, kun tuomari huusi, että aika loppuu 5 minuutin päästä ja opiskelija alkaa vielä purkamaan ja korjaamaan tekemäänsä!”

Suomenmestaruusmitaleista kisasi yli 400 ammatillisessa koulutuksessa opiskelevaa nuorta. Mitaleita jaettiin yhteensä 49 lajissa, jotka edustavat ammatillisen koulutuksen eri aloja. Taitajien Taitajaksi valittiin Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omniassa opiskeleva Max Miettunen, joka kilpaili kiinteistönhoidossa.

Hieno suoritus! Paljon onnea mitalisteille, kaikille kilpailijoille ja tukijoukoille!

Kolme eläintenhoidon mitalistia mitalit kaulassa.

Eläintenhoidon mitalistit. Kuvassa oikealla pronssille tullut Jutta Juvankoski. Kuva: Skills Finland.

Viherrakentamisen mitalistit. Keskellä voittaja Heidi Leskelä, oikealla pronssille sijoittunut Veera Vesalainen. Kuva: Skills Finland.

Taitaja2025 kisataan Turun seudulla

Ensi vuonna Taitaja-karavaani rantautuu Turun seudulle! Myös Livia on mukana järjestämässä tapahtumaa, jonka vetäjänä toimii Turun ammatti-instituutti. Kumppanuusoppilaitosten joukossa ovat Livian lisäksi Turun AKK, Raseko, Turun konservatorio, Turun ammattiopistosäätiö, Ammattiopisto Spesia, Salon seudun ammattiopisto, Novida ja Axxell.

Tapahtumapaikkana 5.-8.5.2025 toimii Turun Messukeskus ja sen lähialue.

Millaisia terveisiä tämän vuoden mitalistit Heidi ja Veera haluaisivat lähettää tuleviin Taitaja-kisoihin osallistumista pohtiville?

”Kannattaa ehdottomasti lähteä mukaan, jos vähänkään mietityttää! Käy miten käy, kisat ovat todella hieno ja ainutlaatuinen kokemus. Kaikkea ei tarvitse osata,” Heidi kannustaa ja Veera jatkaa: ”Mutta kannattaa harjoitella etukäteen!”