Tulevaisuuden ruokavalio -viikko tulee taas!

Ammattiopisto Liviassa vietetään tulevanakin syksynä vuosittaista Tulevaisuuden ruokavalio -viikkoa vesistöystävällisen ruoan ja luomuruoan merkeissä. Viikon aikana nostetaan esille luomuruoan ja Itämeri-ruoan merkitystä ja käytettävyyttä ammattikeittiöissä. Pilottikohteena toimii Ammattiopisto Livian Tuorlan opiskelijaruokala Tähkä Kaarinassa.

Ruokavaliosta aiheutuu keskimäärin yli 60% suomalaisten Itämeri-jalanjäljestä ja vajaa viidennes ilmastopäästöistä. Ruokavaliovalinnoilla on siis keskeinen vaikutus Itämeren tilaan ja ilmastonmuutokseen, mutta myös luonnon monimuotoisuuteen.

Viime vuonna Tulevaisuuden ruokavalio -teemaviikolla Ammattiopisto Livian opiskelijaravintola Tähkässä kokeiltiin konkreettisia esimerkkejä kestävämmästä ruokavaliosta. Kestävyyttä haettiin tarjoamalla mm. Itämeren kalaa, palkokasveja ja runsaasti luomutuotteita. Monimuotoisuutta tukevana ruokana tarjotaan paitsi luomua, myös perinnebiotooppeja hoitaneiden luomunautojen lihaa sekä vesistöystävällisiä kalatuotteita.

Tulevaisuuden ruokavalioviikko toistuu tulevanakin syksynä ja tarjoaa mahdollisuuden tutustua ja maistella vesistö- ja ympäristöystävällistä ruokaa.

Kansallisen luomustrategian tavoite 25 % luomusta ylittyy teemaviikolla kirkkaasti

Suomen kansallisessa hankintastrategiassa luomun käytön tavoitteeksi julkisissa keittiöissä on asetettu 25 prosenttia vuoteen 2030 mennessä. Ennen teemaviikkoa opiskelijaravintola Tähkässä luomun osuus on ollut 18%.

– Luomun tavoiteltu osuus ylittyi teemaviikolla reilusti, arvioi ruokapalvelupäällikkö Kirsi Lahti.

Lahti kertoi viikon tuoneen mukavaa muutosta arkirutiineihin ja tutustuttaneen täysin uusiin raaka-aineisiin ja tuottajiin.

– Luomu on ympäristön kannalta kestävä valinta. Luomutuotannossa käytetään vähemmän teollisia tuotantopanoksia, ravinnepäästöt ovat pienemmät ja luomumenetelmin sidotaan hiiltä viljelymaahan. Luomukotieläintuotanto ja etenkin perinnebiotooppien hoito laiduntamalla on monimuotoisuuden kannalta paras tapa tuottaa ruokaa, avaa Ammattiopisto Livian Varsinaista luomua –hankkeessa työskentelevä agronomi Ville Korpelainen luomutuotannon merkitystä.