Eräopas, luontoalan ammattitutkinto

Erä- ja luonto-opas osaa luoda luontoelämyksiä vastuullisesti ja turvallisesti

Kiinnostaako sinua toimiminen maailman kauneimmassa saaristossa? Haluaisitko johdatella muutkin nauttimaan luonnosta? Sinusta voisi tulla erä- ja luonto-opas!

Koulutus järjestetään monimuoto-opetuksena. Luontoalan ammattitutkinnon suorittanut erä- ja luonto-opas voi työskennellä esimerkiksi yrittäjänä tai työntekijänä erilaisten luonto- ja matkailupalveluiden parissa. Koulutusta voi hyödyntää myös monenlaisissa ohjaamisen ja opastamisen tehtävissä, esimerkiksi sosiaali- ja terveysalalla. Painotamme koulutuksessamme seikkailukasvatusta ja saaristossa toimimista.

Koulutus sopii henkilöille, joilla on jo jonkin verran retkeilykokemusta taustalla ja jotka ovat kiinnostuneita kasvattamaan osaamistaan luonto- ja elämysmatkailusta, luonnossa liikkumisesta ja erilaisista aktiviteeteista, joita voidaan luontoa kunnioittaen toteuttaa. Erä- ja luonto-opas tarvitsee hyviä asiakaspalvelutaitoja, minkä lisäksi kielitaito mahdollistaa myös kansainvälisten asiakkaiden parissa toimimisen.

Hyvä nyrkkisääntö on, että jos viikon viettäminen teltassa metsässä ei hirvitä, tämä voisi olla koulutus sinua varten!

Selaa kuvia ja juttuja koulutuksesta opettajamme blogista!

Lue opettajahaastattelu ja opi lisää tulevasta koulutuksesta

Koulutuksen ajankohta ja kesto

Seuraava koulutus alkaa syksyllä 2024. Opintojen aloituspäivämäärä on 31.7.2024 (aloitustapaaminen). Opinnot jatkuvat sen jälkeen syyskuussa.

Koulutus kestää noin kaksi vuotta. Opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jonka mukaan koulutuksen tarkempi kesto määräytyy.

Hakeminen

Haku koulutukseen on auki 1.8.2024 asti. Kun haet viimeistään toukokuun aikana, varmistat hakemuksesi käsittelyn ennen kesälomia ja pääset aloittamaan 31.7.2024. Kesän aikana saapuneet hakemukset käsitellään elokuun alussa ja aloitus syksyn ryhmän mukana on edelleen mahdollista. Hae koulutukseen sähköisesti oheisen linkin kautta.

Hakijat kutsutaan haastatteluun.

Hakukelpoisuus ja valintakriteerit

Hakijoilta odotetaan aiempaa erä- tai luonto-osaamista ja harrastuneisuutta. Alan työkokemus tai aiemmat luonto- ja ympäristöalan opinnot tarjoavat myös hyvän pohjan koulutuksessa menestymiselle.

Koulutuksen kuvaus ja sisältö

Koulutus toteutetaan monimuoto-opiskeluna. Ensimmäisenä vuotena opetukseen kuuluu yksitoista noin 5-7 päivän mittaista lähijaksoa. Lähijaksot toteutetaan osittain yön yli vaelluksina eli koulutukseen osallistuminen edellyttää halua ja valmiutta yöpyä ulkona luonnossa. Koulutus voi olla fyysisesti ja henkisesti vaativa, mutta normaali hyvä peruskunto on riittävä koulutuksen suorittamiseen. Lisäksi koulutukseen kuuluu yksi ilta verkko-opiskelua viikossa sekä itsenäistä opiskelua.

Erätaidot, luonnossa liikkumisen turvallisuus ja vastuullisuus ovat koulutuksen keskiössä. Näiden teemojen lisäksi koulutuksessa perehdytään useisiin eri luontoaktiviteetteihin, joita eräopas voi työssään opastaa ja hyödyntää. Esimerkiksi melonta, pyöräily, hiihto, luistelu ja kevytvaellus ovat mahdollisia aktiviteetteja, joihin koulutuksen aikana tutustutaan käytännössä.

Koulutuksessa painottuu seikkailukasvatus. Seikkailukasvatuksella tarkoitetaan seikkailullisia aktiviteetteja hyödyntävää turvallista, tavoitteellista ja ohjattua toimintaa, joka tähtää kokonaisvaltaiseen ihmisenä kehittymiseen. Seikkailukasvatusta hyödynnetään erityisesti lasten ja nuorten kanssa tapahtuvassa toiminnassa. Sen lisäksi se tarjoaa loistavan pohjan kaikkeen ohjaamistyöskentelyyn ja itse oppimisesta se tekee tehokkaampaa ja elämyksellisempää. Luonto- ja ympäristöalan toimijoiden lisäksi koulutus onkin erityisen sopiva myös sosiaali- ja terveysalan työntekijöille, jotka toimivat esimerkiksi lasten ja nuorten kanssa ja haluavat saada luonnosta, retkeilystä ja seikkailusta itselleen uuden työkalun.

Koulutus tarjoaa hyvät eväät kestävään toimimiseen saaristoluonnossamme. Turun ja Ahvenanmaan saaristoalue muodostavat yhdessä maailman kauneimman saaristoalueen ja koulutuksen aikana retkeillään läheisessä saaristossa kaikkina vuodenaikoina.

Koulutuksen aikana on mahdollista suorittaa erilaisia korttikoulutuksia, kuten matkailualan turvallisuuspassi ja hygieniapassi.

Ryhmä retkeilijöitä jäällä, vetävät ahkioita perässä.

Lisätietoja
Lehtori Kari Ennola, puh. 050 373 2987
Tiiminvetäjä Charlotta Hagman, puh. 050 355 6886
etunimi.sukunimi(at)livia.fi

Koulutuksen kustannukset opiskelijalle
Koulutus maksaa 500€.

Koulutuspaikka
Kaarina, Tuorlantie 1

Pakolliset tutkinnon osat

  • Luonnon tuotteistaminen 20 osp
  • Erä- ja luontoympäristössä toimiminen 40 osp

Valinnaiset tutkinnon osat

  • Luonnossa liikkumisen opastaminen 30 osp
  • Teemallisten luontopalveluiden järjestäminen luonnossa 30 osp
  • Motorisoitujen ohjelmapalveluiden järjestäminen luonnossa 30 osp
  • Erityisryhmien opastaminen luonnossa 30 osp
  • Eräruokapalvelun järjestäminen 30 osp